Heerlijk koken op de camping

april 26th, 2013

Het is bijna zover! De vakanties komen eraan en wij trekken er weer op uit met de caravan. In het voorjaar blijven we meestal in Nederland. Gezellig met familie genieten van het (hopelijk) mooie weer. Dit voorjaar gaan we naar twee boerencampings. Lekker knus, met prima voorzieningen. Een plek waar de kinderen zich prima kunnen vermaken met de dieren, in de speeltuin en in de hooiberg. Het fijne aan een boerencamping is, dat het kleinschalig is. De kleinste kinderen kunnen er ook hun gang gaan zonder dat je ze snel kwijt raakt.

Wij hebben zelf een toercaravan. Best een grote (al zeg ik het zelf). De kinderen slapen in een stapelbed en wij hebben ook een vast bed. We hebben ook een grote keuken in de caravan.. Dat is erg fijn, zodat je gemakkelijk al je spulletjes kwijt kan en lekker de ruimte hebt om te koken. Toch koken we liever niet in de caravan, maar buiten op de skottelbraai, bijvoorbeeld op de Cadac Carri Chef Deluxe. Geen luchtjes die in je caravan blijven hangen! De Cadac Carri Chef Deluxe is makkelijk in elkaar te zetten. Vervolgens sluit je hem aan op de gasfles en maak je in een handomdraai de heerlijkste recepten. Pasta’s, rijstgerechten of zelfs gerechten met bruine bonen. Op de grillplaat kan je een speciale folie leggen waar je op bakt. De plaat wordt dan niet zo vies en je eten brandt niet aan. Die folie was je vervolgens af en je hergebruikt hem. Ideaal! Maar je kan ook de pandrager gebruiken. Bijvoorbeeld om (hoe Hollandser kan het) pannenkoeken te bakken!

Het aller-lekkerste eten tijdens de vakantie op een camping is natuurlijk de barbecue! Ook dat kan! Je verwisselt de grillplaat of pandrager met het barbecuerooster en de lekkernijen kunnen gebakken worden. Of je bakt bijvoorbeeld het vlees op de skottelbraai. Alles in één dus en ook nog handig en klein opgeborgen in opbergtassen. Zo neemt hij weinig ruimte in beslag.
Wij zouden niet meer zonder kunnen!

Fijne vakantie allemaal!

Tafeltje-dekje

april 3rd, 2013

Met glans

Ik heb een verzameltik, niet zomaar eentje. Ik verzamel bestek. Ja echt belachelijk hè, want je kan maar met één bestek tegelijk eten. Vroeger vond ik het raar dat we thuis op zon- en feestdagen van andere borden aten dan doordeweeks. Nu doe ik min of meer hetzelfde. Ik vind het namelijk heel leuk om als ik eters heb, de tafel  te dekken in een kleurthema die past bij het eten.

Bijvoorbeeld als ik asperges met zalm en roomsaus maak, zit ik in een kleurschakering van ecru, wit en roze. Mijn tafelkleed, servetten en dus het bestek stem ik overeen met deze tinten. Oriënterend op nieuwe hebbedingetjes kwam ik bij fonq.nl  deze 24-delige bestekcassette tegen. Een schot in de roos.

En zeg nu zelf hoe mooi de kleuren passen bij mijn asperges en mijn dessert van vanille- en kaneelijs met sinaasappelsaus!

Kopje koffie

februari 20th, 2013

Lekker bakkie leut!

Op zich ben ik geen fanatiek koffiedrinkster, maar één kopje koffie per dag daar kan ik echt naar snakken. Nee ik wil dan geen slappe Senseo, of Nepresso brouwsel, ik wil gewoon lekker pure pruttelkoffie op het vuur. De smaak en geur alleen al, hmm! Het doet me denken aan de echte goede koffie, wat in de betere koffiezaken geschonken wordt. En in Zuid Europa gewoon in elk tentje besteld kan worden.

Gelukkig kan ik deze heerlijke koffie nu ook thuis makkelijk maken met de Bialetti. Onderin doe je het water en in het midden schep je de koffie. Je zet de pot op het vuur met een plaatje/roostertje eronder om het passend te maken. Zodra het water gaat koken, pruttelt de koffie omhoog. Er verspreid zich een heerlijke geur in huis en klaar is de koffie. Wat warme melk erbij en mijn dag kan niet meer stuk!

De Bialetti is verkrijgbaar in drie maten, te weten voor twee koppen, drie koppen of zes koppen koffie.

De beste burger

februari 19th, 2013

fonqy recipe
Zin in een broodje hamburger? Neem eens  de moeite om er één zelf te maken en smul van een heerlijke en ook nog gezonde variant van een klassiek broodje hamburger.

Ingrediënten:
– Één pond rundergehakt
– 1,5 ons geraspte oude kaas
– Één ui, fijngesnippert
– Schepje korianderpoeder
– Theelepel cayennepeper
– Eetlepel ketchup
– Theelepel mosterd
– Paar druppels worcestersaus
– Zout en peper, naar smaak

Bereiden:
Neem een pond rundergehakt, meng deze met anderhalf ons geraspte oude kaas, een fijn gesnipperde ui, een schepje korianderpoeder, een theelepel cayennepeper, eetlepel ketchup, theelepel mosterd en een paar druppels worcestersaus en breng op smaak met peper en zout. Draai het gehakt in eerste instantie tot een stevige bal en druk vervolgens plat. Barbecue de burgers aan beide zijden lekker bruin en gaar. Heerlijk op een broodje met wat verse sla, tomaten, (al dan niet gebakken) uienringen en natuurlijk een heerlijke zelfgemaakte tomaten salsa.

De nieuwste trend: Whoopy’s maken!

februari 15th, 2013

Cupcakes maken kan iedereen! Samen met kinderen worden de leukste en mooiste creaties gemaakt. Maar nu is er een nieuwe trend: whoopy’s maken. Kleine koekjes met een vulling ertussen.

Voor fonq.nl mocht ik de Lékué Giftset Whoopy Pie reviewen. Vol enthousiasme zat ik te wachten op het pakketje met deze set. Ik had deze trend nog niet gezien en we wilden het dan ook graag uitproberen! De set bestaat uit een decomax (een soort spuit, waar je het deeg in kan doen en de rondjes op het matje kan vullen), whoopy pie matje en een receptenboekje. In het receptenboekje staan in diverse talen drie recepten voor whoopy’s. Meteen heb ik op een briefje de benodigde ingrediënten geschreven om ze vervolgens in de supermarkt te gaan kopen. Daar aangekomen zag ik dat je, net als voor cupcakes, ook een kant-en-klaar pak voor whoopy’s kan kopen. Maar ik ga natuurlijk de recepten uit het receptenboekje uitproberen.

Samen met mijn kinderen begin ik de mix te maken. De hoeveelheid ingrediënten is voor 40 koekjes. Omdat ik de drie verschillende whoopy’s wil maken, deel ik alles door drie. De basis is voor alle soorten hetzelfde. Eerst maken we de originele whoopy pie’s. De koekjes zijn met chocolade en hebben een lekkere vulling. Daarna maken we de naturel, deze krijgt een chocoladevulling. De derde is met chocolade en sinaasappel. Met de decomax vullen we de kleine rondjes op de mat. Er zitten 20 rondjes op de mat. Deze vullen we allemaal. Met het in de oven plaatsen van de mat blijkt dat de mat iets te groot is voor onze oven. Toch plaatsen we ze erin en na tien minuten halen we lekkere koekjes uit de oven. Deze laten we op een koud bord afkoelen. Vervolgens vullen we de rondjes op de mat met de naturelle mix. Deze mix is wat dunner geworden en we hebben dan ook plattere koekjes als ze uit de oven komen. Maar ze zijn nog steeds erg lekker, dus geen probleem! De laatste ronde met bakken gaat weer goed. Ik heb het idee dat de cacao de mix wat steviger heeft gemaakt.

Dan gaan we de vulling maken. De eerste vulling gaat goed. Die wordt lekker stevig! De tweede vulling is van chocolade; room met gesmolten stukjes melkchocolade. Hoe langer je wacht hoe dikker het wordt. De derde vulling was aan de beurt. Helaas die mislukte, hij was veel te dun….

Maar niet getreurd, eigen creaties kunnen ook! De chocoladevulling was nog niet op, dus de sinaasappelkoekjes hebben we ook gevuld met chocolade.

De whoopy’s kunnen op allerlei manieren versierd worden! Met glazuur en letters bijvoorbeeld, maar de chocoladevulling kan ook over de bovenkant verdeeld worden. De decomax heeft verschillende spuitstukken, zodat er allerlei vormen gemaakt kunnen worden.

Al met al, zijn we wel een paar uur bezig geweest. Natuurlijk kwam dat ook omdat we alle recepten uit wilden proberen. Maar de whoopy’s zijn heerlijk geworden! De set is compleet, de mat is perfect voor de afmeting van de koekjes en de decomax werkt goed. Zeker voor herhaling vatbaar, al gaan we dan een kant-en-klaar pak uit de supermarkt uitproberen…

Vers van de pers!

februari 13th, 2013

Knoflookpers of plantje?

Ik ben zeker geen keukenprinses, maar zelfs ik weet dat lekker koken begint met goed gereedschap en verse kruiden. Zo wil ik bijvoorbeeld altijd verse knoflook in mijn eten. Alleen hoe lekker ik verse knoflook ook vind, het schoonmaken van de knoflookpers blijft een vervelend werkje. Nu heb ik een onwijs grappige en handige pers gevonden: De Eva Solo. Een pers die rechtop in een glas staat. Onder in het glas bewaar je de teentjes knoflook.

De vorm van pers en glas doet je denken aan een verse bol knoflook. Het staat hartstikke decoratief in de keuken en de pers is makkelijk schoon te maken. Dus zonder vervelende rastertjes waar restjes knoflook in achterblijven! Let wel op dat je de pers altijd bij beide stelen vastpakt. Het zou zonde zijn als de pers uit zijn evenwicht raakt waardoor de glazen bol kapot valt!

TIP: Wat ook handig is aan deze bol. Bij verkoudheid zet je de glazen bol naast je bed, zonder de
pers. Het inademen van verse knoflook opent namelijk je verstopte neus!

Boeuf Bourguignon

februari 5th, 2013

fonqy recipe voor zes personen
Heb je even de tijd? Verwen jezelf dan met een heerlijk, smaakvolle stoofpot. Het bereiden is zo gebeurd, je hebt alleen even geduld nodig om het vlees heerlijk zacht te laten worden en alle smaken goed tot zijn recht te laten komen. Bon appetit!

Ingrediënten:
– Zeven sjalotjes, fijn gesnipperd
– Twee tenen knoflook, geperst
– Kilo magere runderlappen, in blokjes van 4 x 4 cm
– Een bakje spekblokjes
– Eén winterpeen in gehalveerde schijfjes
– Twee bakjes champignons in kwarten
– Een halve fles wijn
– Een pot runderfond
– Twee laurierblaadjes
– Vier takjes tijm
– Vier eetlepels bloem
– Boter

Bereiden:
Bak in een grote braadpan de spekjes lekker krokant. Neem de spekjes uit de pan. Bestrooi het rundvlees met bloem en breng op smaak met peper en zout. Bak het vlees in het vet van de spekjes (voeg eventueel wat boter toe) in delen rondom bruin. Neem het vlees uit de pan. Fruit de knoflook en ui, doe na vijf minuten de wortel in de pan en bak twee minuten mee. Voeg de fond en wijn toe en breng aan de kook. Voeg de laurier en tijm toe, de spekjes en het vlees. Zet de pan op laag vuur met de deksel op de pan en laat minstens drie uur sudderen. Voeg het laatste half uur de champignons toe. Serveer met een gekookt aardappeltje, rijst of pasta.

Handige hulpjes

januari 30th, 2013

Orde in de keuken!

Zeker met een klein kind, die overal aankomt houd ik niet van rondslingerende spullen in de keuken. Of het nu gaat om een pannenspons of afwasmiddel, het liefst wil ik alles opbergen. Maar ik heb ook geen zin om voor elk wissewasje al die spullen weer uit het aanrechtkastje te pakken. Bovendien is natte vaatdoek of schuurspons ook niet écht fris in een aanrechtkastje. Daarom ben ik zóoo blij dat ik twee slimme uitvindingen op fonq.nl tegenkwam. Echt briljant.

De ene is een leuke organiser voor de afwaskwast, afwasmiddel, sponsjes, noem maar op. Het materiaal van deze slimme organiser is van siliconen dus makkelijk schoon te houden. Bovendien zorgt een zeef in de bodem voor een goede afwatering. De organiser is in drie kleuren leverbaar, namelijk antraciet grijs, warm grijs en blauw.

TIP: Je kunt in het bovenste gedeelte ook je verse peterselie, oregano, tijm of muntplantje kwijt.

De tweede gadget is een vaatdoekhouder met de naam Magisso . Deze gadget is eigenlijk een soort stalen arm die met een magneet in de afwasbak bevestigd wordt. Hier kan de vaatdoek uitstekend hangen en uitdruipen. Dus mooi opgeborgen en ongrijpbaar voor de kleine handjes. Er zijn vier modellen:  in het kunststof zwart of wit en in het RVS gebogen – of in rechte vorm.

Gevulde Paprika’s

januari 22nd, 2013

fonqy recipe voor zes personen
Serveer de gevulde paprika’s als bijgerecht of als vegetarisch hoofdgerecht door de hoeveelheid te verdubbelen. De smaken zijn heerlijk eerlijk. De feta smelt een beetje en dat zorgt voor een verrassende twist.

Ingrediënten:
– 200 gram witte rijst
– Zes gele paprika’s
– 150 gram fetablokjes
– Hand fijngesneden zwarte olijven
– Drie eetlepels fijngehakte peterselie
– Drie eetlepels fijngehakte munt

Bereiden:
Kook de rijst. Snijd de kapjes van de gele paprika’s af en verwijder de zaadlijsten. Giet de rijst af en meng hier de rest van de ingrediënten door. Breng op smaak met peper en zout en vul de paprika’s met dit mengsel. Sluit af met het kapje en plaats de deksel op de Vitalis Aroma Stomer. Gaar in 35-40 minuten in een oven van 2200 C. Heerlijk met zelfgemaakte tzatziki.

 

Mexicaanse Bonensoep

januari 14th, 2013

fonqy recipe voor vier tot zes personen
Het is winter! Dé tijd voor koek-en-zopie, stamppotten en snert. Soep is heerlijk met dit weer! Voedzaam, makkelijk,  verwarmend en heel huiselijk! Deze Mexicaanse soep is super gevuld en lekker pittig!

Ingrediënten:
– Twee uien
– Twee tenen knoflook
– Een rode paprika
– Een groene paprika
– Twee stengels bleekselderij
– Twee blikken kidneybonen
– Twee blikken gepelde tomaten in stukjes
– 1,5 liter runderbouillon
– Chorizoworst in stukjes
– Een theelepel cayennepeper
– Halve theelepel chilipoeder
– Twee theelepels paprikapoeder
– Een theelepel komijn
– Een bekertje zure room
– Peper, zout

Bereiden:
Snipper de uien en pers de knoflook, fruit in een braadpan aan in olijfolie, voeg de kruiden toe en verwarm op laag vuur. Snijd de paprika’s en bleekselderij in blokjes en voeg na drie minuten toe aan de pan. Bak de groenten op half hoog vuur, zonder bruin te laten worden. Voeg de gepelde tomaten en de bouillon toe en laat 20 minuutjes trekken op laag vuur. Voeg de bonen en chorizo toe en laat nog vijf minuten koken. Serveer de soep met een schepje zure room.

Tip:
Serveer er gegratineerde nacho’s bij, heerlijk om in de soep te dopen. Doe een zak nachochips in een ovenschaal en bestrooi deze met geraspte kaas. Plaats de ovenschaal in een voorverwarmde oven onder de gril, tot de kaas gesmolten is en de chips lekker knapperig is.