Nederland viert Sinterklaas massaal na 5 december

Winkels profiteren van het laat vieren van het Sinterklaasfeest

Utrecht, 21 november 2013 – Werd Sinterklaas vorig jaar massaal vóór 5 december gevierd, dit jaar wordt dit feest juist gevierd als de Sint het land alweer heeft verlaten. Daarbij is het afgesproken bedrag voor het surprisecadeau dit jaar met 2 procent gedaald naar €18,10. Dat blijkt uit een analyse van meer dan 1 miljoen lootjes die getrokken zijn via Lootjestrekken.nl en verkoopgegevens van het webwarenhuis fonq.nl.

Sinterklaas dit jaar laat gevierd
Hoewel de Goedheiligman 6 december Nederland verlaat, wordt het Sinterklaasfeest dit jaar juist met name in de dagen na 5 december gevierd. Slechts 21 procent viert het traditioneel op Pakjesavond zelf. Bijna de helft van de Nederlanders stelt de surpriseavond uit tot het weekend van 6 tot 8 december (46%). Vorig jaar vierde daarentegen bijna 70 procent van de Nederlanders Sinterklaas op of vóór 5 december. De weekdag waarop 5 december valt, blijkt daarmee van grote invloed te zijn op de datum waarop Nederland Sinterklaas viert.

Budget surprisecadeau gedaald
Het gemiddelde afgesproken bedrag van €18,10 voor surprisecadeaus is lager dan vorig jaar. Werd in 2012 juist een stijging van 4 procent geconstateerd ten opzichte van het jaar ervoor; dit jaar is het budget 2 procent gedaald. “Hoewel een daling van het budget niet voordelig is voor winkels biedt het laat vieren van Sinterklaas perspectief. Doordat het dit jaar meer na 5 december wordt gevierd, gaan Sinterklaasverkopen langer door. Dit is iets waar winkeliers rekening mee moeten houden”, aldus Patrick Kerssemakers, CEO van fonq.nl.

Oriëntatie op tablet en smartphones, aankoop via desktop
Tablets en smartphones blijken populair te zijn voor cadeauoriëntatie bij fonq.nl. Bij 41 procent vindt oriëntatie plaats via deze mobiele kanalen. Het doen van daadwerkelijke online aankopen gebeurt daarentegen vooral via de desktop. Ruim driekwart van de Nederlanders bestelt het surprisecadeau vanaf de traditionele computer. “Dit jaar bezoekt meer dan 40 procent van de bezoekers onze website via de smartphone. In de voorbereidende fase maakt Nederland dus wel graag gebruik van mobiele kanalen”, voegt Arjan Kuiper van Lootjestrekken.nl toe.

Over Lootjestrekken.nl
Lootjestrekken.nl biedt sinds 2001 de mogelijkheid om (gratis) online lootjes te trekken. De lootjes voor Sinterklaas of Kerst kunnen getrokken worden zonder bij elkaar te komen. Via Lootjestrekken.nl kunnen verlanglijstjes worden uitgewisseld en anoniem vragen worden gesteld. Lootjestrekken.nl kiest elk jaar een goed doel waaraan een vrijwillige bijdrage kan worden gedaan. Dit jaar vormt De Sinterklaasbank het goede doel. DrawNames.com is de Engelse versie van Lootjestrekken.nl.

Over fonq.nl
Fonq.nl is het eigentijdse webwarenhuis met meer dan 23.000 kleurrijke en bijzondere producten die het leven net een beetje leuker maken. Met unieke cadeau- en designproducten en een ruim assortiment op het gebied van wonen, koken en tuin vind je bij fonq.nl alles voor in en om het huis. Het webwarenhuis viert dit jaar haar 10-jarig jubileum en is sinds enkele jaren ook internationaal actief in onder andere België, Duitsland en Frankrijk.

Infographic
Bovenstaande en meer onderzoeksresultaten zijn beschikbaar in een infographic. De infographic is vrij te downloaden voor online publicatie.

Infographic_Sinterklaastrends_2013

Geschreven door: fonQ is het verrassende en inspirerende warenhuis met ruim 60.000 mooie producten op het gebied van wonen, koken en lifestyle. Of je nu op zoek bent naar de finishing touch voor jouw interieur, een handig keukenhulpje of een unieke gadget als cadeautje voor jezelf: vind jouw mooi bij fonQ! Het webwarenhuis is uitgeroepen tot beste webwinkel in de categorie 'Wonen & Tuin' tijdens de Thuiswinkel Awards 2016. Ook tijdens de ABN AMRO Webshop Awards 2016-2017 en 2017-2018 is fonQ verkozen tot beste webshop in wonen.

1 reactie

  • […] van de Nederlanders viert het familiefeest op 5 december zelf; een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar (21%). “Uit onze data blijkt dat het vieren van Sinterklaas op de traditionele feestdag zelf in […]

    20 Nov 2014 12:21

Plaats uw reactie