Zwoele zomernachten bestaan niet

Ruim 90% van de Nederlanders ervaart ergernis in de slaapkamer tijdens de zomermaanden

Een zwoele zomeravond klinkt fantastisch, maar in de slaapkamer houden Nederlanders helemaal niet van warmte. Ruim 90% van de Nederlanders ervaart ergernis bij warme nachten in de zomermaanden. Daarbij heeft warmte bij 44% van de Nederlanders een negatieve invloed op het bedcontact. Dat blijkt uit een zomer-slaaponderzoek dat webwarenhuis fonQ in samenwerking met bed- en badtextiel merk Vandyck heeft uitgevoerd. Het onderzoek, waaraan 493 Nederlanders hebben deelgenomen, richt zich onder andere op de vraag welke maatregelen Nederlanders nemen om ergernissen in de slaapkamer tijdens de zomer te minimaliseren.

Warmte grootste ergernis in de slaapkamer
Met 43% is warmte in de slaapkamer de grootste ergernis van Nederlanders. Ook de mug is een boosdoener; een kwart ergert zich tijdens de zomermaanden het meest aan muggen in de slaapkamer. Tot slot vindt bijna een vijfde zweten in bed het vervelendst aan warme nachten. Mogelijk hebben deze ergernissen invloed op het aantal uur dat men in de zomer slaapt. Uit het onderzoek blijkt dat de Nederlander in de zomer gemiddeld één uur korter slaapt in vergelijking tot de wintermaanden.

Intimiteit in gevaar bij warme zomernachten
Warmte in de slaapkamer leidt niet alleen tot ergernis; het heeft ook een negatieve invloed op het bedcontact. Hoewel bijna een vijfde bij warme nachten naakt slaapt, geeft 44% van de ondervraagden aan dat de warmte invloed heeft op het contact met de partner in de slaapkamer. Driekwart van deze 44% keert de partner tijdens een warme zomernacht de rug toe en geeft aan expres niet dicht tegen de partner aan te liggen. Een kwart geeft aan dat door de warmte de intimiteit op een laag pitje staat. Tot slot blijkt zelfs 10% van hen bij warme nachten apart van de partner te slapen.

Zomerdekbed en ventilator bieden hulp
Naast het raam open zetten (68%) en minder nachtkleding aantrekken (48%), gebruiken Nederlanders producten die warme nachten in de zomer aangenamer maken. Ruim de helft van de Nederlanders heeft een zomerdekbed en een derde zet de ventilator aan. Dat ventilatoren uitkomst bieden, blijkt ook uit de verkoopcijfers van webwarenhuis fonQ. In de warme maand juli van dit jaar verkocht fonQ 248% meer ventilatoren in vergelijking tot de maand juni.

infographic_blog