Snoei(tips)!

Na ruim elf jaar hebben wij een mooie, maar bewerkelijke tuin opgebouwd. Veel struiken en bomen zijn te groot geworden en moeten we verwijderen omdat verschillende struiken in de verdrukking staan. Tijd voor actie dus! Zo verhuist één van de twee Magnolia’s Susan (een heel toepasselijke naam :-)) naar de tuin van mijn schoonouders en worden andere kleinere planten in de kliko gegooid. Dat is natuurlijk zonde, maar we hebben gewoonweg te weinig plek voor al dat mooie groen. Daarnaast ben ik flink gaan snoeien om te zorgen dat bomen, planten en struiken in het voorjaar weer mooi in knop komen te staan.

Verdeeld over de weken ben ik in de tuin te vinden om de vele struiken en bomen te snoeien. Goed tuingereedschap is daarbij een must! Het maakt het werk lichter en eenvoudiger. Mijn voorkeur gaat uit naar tuingereedschap van Gardena. De Gardena Comfort Snoeischaar voor de makkelijk te knippen takken, de Gardena Takkenschaar 460B is goed voor de dikke takken maar ook voor de hoge takken waar ik anders niet bij kan komen. Voor de buxusstruiken en de hedera’s gebruik ik graag de Gardena Heggenschaar EasyCut 46, omdat deze de dikkere takken, die onze hedera’s inmiddels hebben, knippen kan. Met oude kleren en schoenen aan vermaak ik me in de tuin, heerlijk ontspannend vind ik dat. Verstand op nul en genieten van de buitenlucht!

Zeven snoeitips voor planten en struiken (uit mijn tuin):

1. Hortensia’s
Hortensia’s snoeien? Niet doen! Dan geeft hij het jaar erop geen bloemen.

2. Vlinderstruk
Snoei de vlinderstruik in oktober terug. Deze kan vrij kort teruggesnoeid worden, het jaar erop groeit hij dan weer mooi in model en tot een paar meter hoog.

3. Hedera’s
Snoei eens in de paar jaar in het najaar de hedera’s zeer kort terug, zodat er aan één kant geen blad meer te zien is. In het voorjaar groeit de hedera dan weer snel mooi dicht maar is niet meer heel erg dik en verwilderd.

4. Pruimenboom
Snoei de pruimenboom alleen als het de volgende 24 uur niet gaat regenen, zodat de wonden snel kunnen opdrogen.

5. Klimroos
Wanneer je de klimroos vlak na de bloei alvast licht snoeit, bloeit hij aan het eind van de zomer nog een keer!

6. Buxusstruik
Snoei buxusstruiken in het voorjaar en het najaar. Ze blijven dan mooi in vorm! Geef ze ook af en toe buxusvoeding, ze verkleuren dan niet zo snel.

7. Bramenstruik
Een bramenstruik is een erg makkelijke fruitsoort om in je tuin te plaatsen. Hij geeft namelijk altijd vruchten! Snoei in het najaar de takken, waar de vruchten aan hebben gezeten, helemaal weg. Snoei de nieuwe takken niet, deze geven het jaar erop vruchten!

Geschreven door: Mijn naam is Susan Nijholt en eigenaar van Yoema (web)redactie en marketing. Sinds 1 oktober 2012 ben ik één van de gastbloggers van de fonq.nl blog. Ik heb 2 kinderen, Jorn van 7 jaar en Yens van 3 jaar.

3 Reacties

Plaats uw reactie