Veel last minute cadeaus onder de kerstboom

Logistieke uitdaging voor webwinkels in de dagen voor Kerst

Utrecht, 23 december 2014 – Nederland doet dit jaar laat zijn kerstaankopen. Waar vorig jaar de verkoopdrukte met name plaatsvond in de week voor de feestdagen, pieken webwinkels dit jaar vlak voor Kerst. Dit brengt logistieke uitdagingen met zich mee. Gisteren lijkt het zwaartepunt te zijn geweest. Dit blijkt uit de verkoopgegevens van webwarenhuis fonQ.nl dat dit jaar 700.000 pakketjes gaat versturen.

De schouders eronder
“Vierentwintig uur per dag logistiek draaien, extra inzet van uitzendkrachten en met het hele bedrijf de schouders eronder; dat is de enige manier om de drukke pieken af te vangen”, volgens Patrick Kerssemakers, CEO van fonQ. Op zondag 21 en maandag 22 december verstuurt het webwarenhuis vier tot vijf keer meer pakketjes dan dat het deze dagen gemiddeld doet in 2014. Deze piek wordt veroorzaakt door last minute koopgedrag bij consumenten die voldoende vertrouwen hebben in de levertijd van webwinkels. Om dit waar te maken zullen webwinkels een tandje moeten bijzetten in de dagen voor Kerst.

Gewilde kerstcadeaus in 2014
Onder de kerstboom liggen dit jaar traditioneel veel woon- en kookaccessoires, maar ook verrassende gadgets zijn gewild. Daarnaast blijken vogelhuisjes nog steeds een populair kerstcadeau te zijn. “Kerst is een feest waarbij veel functionele producten cadeau worden gegeven. Naast functionaliteit is men ook op zoek naar originaliteit, wat wij terugzien in producten als de “Corkcicle wijnkoeler”, “ThumbsUp! Boekenkluis” en “Powercube tafelstekkerdoos” die in deze periode veel worden verkocht”, aldus Kerssemakers.

Budget kerstcadeaus
Uit een samenwerking met Lootjestrekken.nl is gebleken dat Nederland voor sinterklaascadeaus gemiddeld een bedrag van €18,10 afspreekt. Met Kerst ligt het budget wanneer er lootjes worden getrokken bijna 30 procent hoger, namelijk €23,65. In de periode na Sinterklaas ziet fonQ.nl de orders tussen de €40 en €60 aanzienlijk stijgen, maar zijn er ook veel uitschieters boven de €100. Kerst blijkt dus op twee manieren gevierd te worden. Enerzijds klein door middel van bijvoorbeeld lootjes trekken tegenover groots uitpakken met duurdere cadeaus voor directe familieleden, waarbij het budget een stuk hoger ligt.

Geschreven door: fonQ is het verrassende en inspirerende warenhuis met ruim 60.000 mooie producten op het gebied van wonen, koken en lifestyle. Of je nu op zoek bent naar de finishing touch voor jouw interieur, een handig keukenhulpje of een unieke gadget als cadeautje voor jezelf: vind jouw mooi bij fonQ! Het webwarenhuis is uitgeroepen tot beste webwinkel in de categorie 'Wonen & Tuin' tijdens de Thuiswinkel Awards 2016. Ook tijdens de ABN AMRO Webshop Awards 2016-2017 en 2017-2018 is fonQ verkozen tot beste webshop in wonen.

4 Reacties

 • Wij zien inderdaad ook altijd een piek bij de feestdagen in de verhuur branche. Kerstpakken, sinterklaaskleding maar ook vuurkorven en foodtrucks met gluhwein. Met Lastminute verhuur zien we altijd pieken in bepaalde categorieën.

  21 Jan 2015 11:08
 • karin zegt:

  Mensen maken inderdaad veel gebruik van de last-minutes

  30 Jan 2015 15:57
 • Dennis zegt:

  Erg jammer dat deze site achterblijft

  http://poolsebouw.nl/schildersbedrijf-utrecht.html

  03 Feb 2015 13:22
 • Fototune zegt:

  Leuk extra cadeau om te geven voor volgend jaar is een fotocadeau. Het is uniek en zeker modern. In het prachtige januari kan je dan de fotoshoot plannen met zijn 2en of natuurlijk meerdere mensen. Zo geniet je niet alleen op kerst, maar ook erna! En zelfs als je totaal geen tijd meer hebt kan je dit nog even leuk uitprinten en verpakken.

  15 Apr 2015 15:35

Plaats uw reactie