Cyber Monday ook in Nederland op maandag 2 december

Nederlanders doen last minute sinterklaasaankopen 

Hoewel vorige week al werd aangekondigd dat webwinkels de drukste maandag voor Sinterklaas hebben beleefd, blijkt de echte topdrukte op maandag 2 december te hebben plaatsgevonden. Dit blijkt uit de verkoopgegevens van webwarenhuis fonQ, dat dit jaar meer dan 500.000 pakketjes verstuurt. Cyber Monday valt daarmee dit jaar in Nederland op de maandag voor Sinterklaas, wat toevallig dezelfde dag is als in Amerika.

Last minute sinterklaasaankopen
In tegenstelling tot de verwachting dat de piek op maandag 25 november zou liggen, zijn er 10 procent meer pakketjes verstuurd op maandag 2 december. De maandag voor Sinterklaas is daarmee de drukste dag voor webwarenhuis fonQ. Cyber Monday, de marketingterm voor de drukste dag van het jaar voor Amerikaanse webwinkels, lijkt daarmee ook in Nederland op de maandag na Thanksgiving te vallen. Deze gegevens zijn in lijn met het feit dat Sinterklaas dit jaar met name in de dagen na 5 december wordt gevierd. Dit bleek uit een samenwerking tussen Lootjestrekken.nl en fonQ.nl, waarbij uit een analyse van ruim 1 miljoen getrokken lootjes naar voren kwam dat 67 procent dit jaar Sinterklaas viert op of in het weekend na 5 december.

Nederland heeft vertrouwen in levertijd
Dat de topdrukte bij online retailers op dezelfde dag als de Amerikaanse Cyber Monday plaatsvindt, heeft mogelijk ook te maken met het vertrouwen van Nederlanders in de gecommuniceerde levertijd van webwinkels. Ook fonQ geeft voor een groot deel van haar assortiment de garantie ‘vandaag voor 24:00 uur besteld, morgen in huis’. Daarnaast voerde het webwarenhuis vorig weekend de wijziging door om ook op maandag te leveren. Dit laatste heeft gezorgd voor een conversieverhoging van 44 procent op de zondag.